Pertanian bandar

Aktiviti bercucuk-tanam yang bersesuaian di bandar-bandar dalam pertanian merangkumi beberapa kaedah. Antaranya fertigasi, hidroponik dan dalam bekas-bekas tanaman spt pasu-pasu bungaan. Dan yang paling menguntungkan seandainya tanaman menjadi ialah kaedah fertigasi. Namun kaedah ini berlawanan dengan kaedah mesra alam di mana bahan-bahan kimia di perlukan untuk mengatur pertumbuhan tanaman samada untuk tumbesaran ataupun dari segi kawalan serangga.

Sebagai petani mesra alam, bahan2 kimia adalah tidak di gunakan langsung. Petani-petani mesra alam seharusnya redha dengan pertumbuhan semulajadi tanaman dengan tambahan bahan-bahan organik yang telah melalui proses pereputan. Manakala kawalan serangga adalah menggunakan ekstrak ubi-ubian atau ekstrak tanaman itu sendiri. Di mana cara paling mudah mengawal serangga adalah dengan menumbuk beberapa ulas bawang putih kemudian direndam didalam air beberapa ketika dan semburkan kepada tanaman tersebut. Insyaallah serangga perosak akan lari.

Kaedah kawalan serangga ini adalah lebih kepada menghalau tidak membunuh perosak tersebut. Petani mesra alam adalah petani yang mesra kepada semua hidupan di alam maya ini. Sekian.

Advertisements

1 Response so far »

  1. 1

    Sharil Akmal B Othman said,

    Petani dan bertani d bandar. Agak lucu tetapi ianya suatu akiviti yang menceriakan. kepada warga bandar yang kurang menjadikan bersenam sebagai amalan, bertani adalah alternatif terbaik untuk mengeluarkan peluh.

    selain dari badan menjadi sihat, hasil tanaman akan dapat dimakan secara berkeluarga. ini akan mengeratkan lagi siratulrahim antara ahli keluarga yang terlalu komited dengan dunia luar.


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: