KRISIS BAHAN MAKANAN

Negara kita sering di landa krisis kenaikan harga barangan makanan. Bila kata kenaikan harga minyak mentah dunia melambung kos sara hidup akan meningkat, peniaga akan cuba menaikkan harga keperluan harian pengguna spt gula, tepung, minyak masak, ayam dan dll. Bagi orang-orang biasa macam petani mesra alam ini tentulah merasa bahang kenaikan harga barangan ini. Tepung yg di buat drpd gandum tentunya tak upaya nak di tanam keliling rumah utk di jadikan tepung atau tanam tebu keliling rumah utk di jadikan gula.

Oleh yang demikian petani mesra alam mencadangkan bahan-bahan keperluan harian di laksanakan oleh kerajaan malaysia sendiri. Cthnya KWSP memiliki wang yang banyak melaburlah dalam industri makanan utama rakyat malaysia. Sudah pasti ada untungnya dan keuntungan berbalik kepada pencarumnya. Cthnya kilang gula di Cuping, Perlis, so KWSP beli syarikat itu dan pengeluaran dan harga sudah pasti dpt di kawal dengan mudah tanpa ada konfrontasi orang tengah yang nak membuat keuntungan berlipat ganda. So mudah la rakyat jelata tidak di tipu peniaga dan orang tengah.
Selain drpd itu petani mesra alam juga menyarankan kementerian pertanian menubuhkan satu syarikat perbadanan khusus pengeluaran daging ayam spt kilang gula tadi. Jadi pengeluaran daging dapat dibekalkan kepada rakyat tanpa ada spekulasi orang tengah. Kerajaan dah banyak tolong rakyat bagi macam2 jenis subsidi, untuk ringankan beban kerajaan petani mesra alam menyuarakan idea yang tak seberapa bernas ini.
Jika bahan makanan utama rakyat di ambil alih oleh GLC semua akan menjadi lebih mudah…betul tak??? Apa pendapat tuan-puan?

Walaupun idea ini tak seberapa ia memberi kesan kepada pengguna.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: