AKUAKULTUR-TERNAKAN KELI SAINGAN KEPADA TiLAPIA

Keli haiwan eksotik sangat mudah di ternak dan sangat di minati sebilangan penggemar. Negara-negara Arab kurang meminati keli kerana haiwan ini tidak bersisik. Berwarna kelabu kehitaman, berbadan licin sukar di pegang dan ridip yang bersengat. Bagi mendalami ilmu menternak ikan keli tuan/puan di jemput menghadiri kursus ternakan keli bersama Cikgu Leq yang telah sepuluh tahun mengusahakan keli & kolam pancing air tawar.

Beliau akan menunjuk ajar dari pembiakan ikan keli hingga kepada penjagaan serta pemasaran. Kursus ’hands on’ ternakan keli ini di rangka selama 3 hari 2 malam bertujuan peserta sendiri akan melakukan aktiviti memilih induk serta menyuntik induk betina untuk pengeluaran telur dan induk jantan. Maka selepas 2hari di senyawakan anak-anak keli akan menetas dan perlu di beri makan mikroborganisma yang di sediakan sendiri oleh peserta.

Selanjutnya peserta akan di tunjuk ajar cara menyediakan kolam yang sesuai dengan bilangan keli yang sesuai di lepaskan. Pembersihan lumpur, pengapuran dan paras air yang sinonim dengan saiz keli.

Kursus ini amat sesuai kepada yang benar-benar berminat. Kos tempat tinggal, makan minum di tanggung dengan bayaran RM 600.00/peserta. Hanya 6 orang sesuai untuk satu sesi. Berminat sila email kepada kppcns@yahoo.com.my

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: